Hier staan de nieuwsberichten van de LWO. Zoek je berichten over een onderwerp of een bepaald bericht? Er zijn drie manieren:

  • Zoeken op woorden: rechts in het tekstvak
  • Zoeken op categorie: hieronder met de knoppen
  • Volgorde aanpassen: rechts sorteren op datum of naam en oplopend of aflopend

Nieuwsberichten voor leden staan op de ledenpagina.

.

Hypotheek voor woonboten op particuliere ligplaatsen

De Rabobank heeft haar beleid voor de verstrekking van woonboothypotheken landelijk verder uniform gemaakt en aangescherpt.
Een belangrijk punt is dat de Rabobank alleen nog financiert wanneer het een ligplaats van een overheid betreft. Voor woonboten op ligplaatsen van particuliere eigenaren (bijvoorbeeld in jachthavens) verstrekt de Rabobank geen hypotheek meer.

Lees meer

Groen bericht van Grachten van Smaragd

Amsterdam: Hugo de Grootgracht gaat Groen!
Vrijdag 22 juni krijgen drie woonboten tegelijk een groendak. Kom kijken hoe makkelijk dat gaat In alle variaties: zelf aanleggen, laten doen, plat dak, schuin dak. 9 uur begint het en tussen 12 en 14 is Amsterdam ruim 300 m2 schitterend groen rijker.

Lees meer

Privacybeleid

De LWO heeft een privacybeleid opgesteld naar aanleiding van nieuwe wetgeving. De leden ontvangen dit document tevens via de ledenadministratie.

Lees meer

Baggeren, zo kan het ook!

Baggeren rond en onder je woonboot geeft vaak veel discussie. Hierbij een link naar een filmpje (duur 18 minuten) van de gemeente Arnhem over het uitbaggeren van de Haven van Coers, een woonboten locatie in Arnhem.

Veel aandacht voor de voorbereiding en het overleg met de woonbootbewoners. Een goed voorbeeld.

Lees meer

24 maart Algemene Ledenvergadering in Amersfoort

Op zaterdag 24 maart 2018 vindt de LWO voorjaars ledenvergadering plaats.

De ALV van de LWO wordt dit jaar weer gehouden bij First Class in Amersfoort. First Class is gevestigd naast het station. Het adres: First Class Amersfoort, Piet Mondriaanplein 7, 3812 GZ Amersfoort.

Lees meer

Waterwonen in het nieuws

Peter Broekmeulen is webmaster van de LWO-website. In het dagelijks leven werkt Peter als ICT-specialist bij de gemeente Nijmegen. Onlangs (op 1 december 2017) maakte de Gelderlander een leuk artikel.

Lees meer

Advies over ligplaatsvergunning

De gemeente Amsterdam heeft de woonbotenpopulatie in Amsterdam een brief gestuurd waarover de LWO vragen krijgt van leden. In de brief wordt gesteld dat er een geldige ligplaatsvergunning moet zijn om in aanmerking te komen voor een omgevingsvergunning van rechtswege.

Lees meer

ALV Najaar op zaterdag 25 november

Op zaterdag 25 november 2017 vindt de LWO Najaars ledenvergadering plaats. Sinds 2016 rouleren we met deze tweede ALV telkens van plaats.
Locatie is dit keer Vergadercentrum Inview, Emmaplein 4, 5211 VW in Den Bosch.

Lees meer

Certificaat van Onderzoek (CvO)

Aan de verplichting om per 1 januari een CvO te hebben voor varende schepen langer dan 20 meter en voor schepen waarvan de rekensom LxBxT groter is dan 100 m3 is door de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en de Landelijke Vereniging tot Behoud ven het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) al veel aandacht besteed.

Lees meer

OPROEP AAN WATERBEWONERS IN RIJKSWATEREN

Heeft u een dagvaarding ontvangen van de Staat, omdat u niet hebt ingestemd met het nieuwe huurcontract en de nieuwe huurprijs?
Laat het de Landelijke Woonboten Organisatie weten. De LWO brengt u in contact met andere gedagvaarde waterbewoners. Massa maakt macht en samen sta je sterker.
Stuur een bericht naar lwo@lwoorg.nl met uw naam, adres en telefoonnummer. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, vermeld dan in uw bericht wie uw zaak behandelt.

Lees meer

Maatwerk bij hypotheek verstrekking

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft op 7 juli het rapport ‘Maatwerk voor hypotheekverstrekking’ uitgebracht. Dit rapport is geschreven door het ‘Platform maatwerk’ dat door de minister was ingesteld. In dit rapport en in de aanbiedingsbrief van de minister staan enkele zaken die voor de financiering van woonboten interessant zijn.

Lees meer

Rabobank en rente opslag

De LWO krijgt regelmatig vragen over de 0,8% rente opslag die de Rabobank rekent voor woonboothypotheken. De indruk bestaat dat de Rabobank misbruik maakt van de monopoliepositie die de Rabobank op dit moment heeft.

Lees meer

Wijziging Bouwbesluit

Eind vorig jaar werd door de Tweede en Eerste Kamer de wet aangenomen die regelt dat woonboten (drijvende woningen) onder de Woningwet vallen. Drijvende woningen zijn hiermee bouwwerken geworden waarvoor het Bouwbesluit 2012 gaat gelden. Het Bouwbesluit 2012 moet hierdoor aangepast worden voor drijvende woningen. Voor deze aanpassingen is een internetconsultatie gestart.

Lees meer