Geplaatst op 10-04-2025
- Categorie: Wetgeving
Voor de bewoners van De Afwatering bracht de Wet verduidelijking voorschriften woonboten een lichtpuntje, deze wet bevestigde het bestaansrecht van de watergebonden woningen op deze locatie. De gemeente Eindhoven vond echter steeds weer andere haakjes voor een zo goedkoop mogelijke, onmenselijke sanering.
Veranderende inzichten kunnen reden zijn om een woonfunctie ‘weg te bestemmen’. Voor woningen op de wal geldt dan een wettelijke uitkoopregeling en voor huurders van woningen wordt vervangende, gelijkwaardige woonruimte gezocht en is er een redelijke verhuispremie. Voor woningen op het water is er ook een uitkoopregeling, de zogenoemde Schiphol-regeling, of een gemeente zorgt voor nieuwe ligplaatsen op een andere locatie. Bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam heeft een nette uitkoopregeling voor de Spaanse Polder in het leven geroepen en de gemeente Den Bosch heeft nieuwe ligplaatsen gecreëerd voor bewoners uit de Ertveldplas. De gemeente Eindhoven geeft echter geen thuis en heeft in al die jaren helemaal niets gedaan voor de waterbewoners in de Hurk.
De op-de-borst-klopperij van het gemeentebestuur, met de opeenvolgende wethouders en burgemeesters voorop, over hoe sociaal deze gemeente wel niet is, wekt met recht bitter hoongelach op bij de waterbewoners. De Schiphol-regeling zegt dat de woning van de waterbewoner wordt aangekocht tegen de op dat moment geldende marktwaarde als zou de woning daar kunnen blijven liggen. Deze methodiek is afgeleid van de uitkoopregeling voor wal-gebonden woningen.
Het uitkoopaanbod van de gemeente Eindhoven bedraagt maximaal € 20.000,- Daar koop je dus geen andere woning voor.
De gemeente biedt ook aan om de verplaatsingskosten naar een andere ligplaats te betalen. Die ligplaats moet de bewoner dan wel zelf zoeken. En dat is een onmogelijke opgaaf als de gemeente van alle locaties zegt ‘nee, niet daar, dat willen we niet’.
De strijd moet dus wel doorgaan.