Geplaatst op 03-03-2021
- Categorie: Energie
Is het Energielabel verplicht?
Europese regelgeving vereist dat een koper moet kunnen zien welk energielabel een woning heeft. Daarom moet de verkoper het definitieve label bij de overdracht aan de koper overhandigen.
Deze verplichting geldt ook voor woonboten.
Via de volgende link kom je op de website waar uitgebreide informatie is te vinden over aanvraag en registra-tie van een energielabel.
www.energielabel.nl
Hieronder een korte uitleg:
Verkopers en energielabel
Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een geldig en geregistreerd energielabel te tonen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eige-naar.
Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen. Het aanvragen van een energielabel kost geld. De kosten voor een energielabel worden straks naar verwachting bij een eengezinswoning gemid-deld 190 euro en bij appartementen gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden (zie hieronder). Je kunt de advi-seur zelf kiezen via de website van Centraalregister Techniek .
De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documen-tatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.
Energielabel registreren
Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning al willen weten wat het energielabel is. Laat daarom bij het te koop zetten van je woning al een energielabel registreren. Wellicht kan de makelaar daarbij helpen.
Hieronder lees je hoe het registreren in vijf stappen in zijn werk gaat:
1. Je zoekt een energieadviseur via de website van Centraalregister Techniek.nl.
2. De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Deze kenmerken zijn:
· Soort glas
· Gevelisolatie
· Dakisolatie
· Vloerisolatie
· Soort verwarming
· Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
· Ventilatiesysteem
· Zonnepanelen en zonneboiler
3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
4. Je ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.
Woonboten konden voorheen geen vereenvoudigd Energielabel aanvragen omdat de software alleen het begrip 'panden' in de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) herkende en niet de registratie 'ligplaat-sen'. Het aanvragen is nu wel mogelijk via het nieuwe systeem. De prijs is echter wel fors hoger! De LWO heeft in 2020 bij de verantwoordelijke overheidsinstanties pogingen gedaan om het aanvragen van het ver-eenvoudigd (en veel goedkopere) Energielabel voor woonboten mogelijk te maken. Deze inspanning heeft echter niet tot resultaat geleid.
We hebben enkele prijzen opgevraagd bij gecertificeerde bedrijven. Deze prijzen liepen van €279,- tot €375,- inclusief BTW.
Heb je ervaring met het aanvragen van het nieuwe energielabel? Deel die ervaring dan met de lwo: owl.[antispam].@lwoorg.nl