Geen succes in Eindhoven

Geen succes in Eindhoven

Geplaatst op 13-06-2023  -  Categorie: Wetgeving

De waterbewoners van De Hurk in Eindhoven hebben de al jaren lopende strijd tegen de gemeente verloren. Het nieuwe bestemmingsplan draagt de goedkeuring weg van de Raad van State. De watergebonden woningen moeten binnen nu en tien jaar weg zijn. De huurovereenkomsten worden nu al opgezegd om huurbescherming op grond van de nieuwe Wet huurbescherming ligplaatsen per 1 juli 2024 te voorkomen.
De Raad van State vindt dat er voldoende tegemoet is gekomen aan de belangen van de waterbewoners, want er is een algemeen overgangsrecht en de raad biedt een uitkoopregeling aan, al erkent de Raad van State dat daar nog geen overeenstemming over is. De door de gemeente aangeboden uitkoopregeling is bij lange na niet toereikend om de financiële schade van de waterbewoners te compenseren. De strijd zal zich nu hierop gaan richten.
Voor de uitspraak van de Raad van State zie: ECLI:NL:RVS:2023:2119 via rechtspraak.nl

Opmerking van de LWO: De Wet huurbescherming ligplaatsen, die rechtsbescherming geeft voor het opzeggen van de huur van ligplaatsen, is ingegaan op 1 juli 2022. Voor bestaande situaties is er echter een overgangstermijn van twee jaar. De rechtsbescherming tegen opzeggen gaat pas in op 1 juli 2024. De LWO constateert hier en elders dat de rechter de neiging heeft erg veel ruimte te geven aan de verhuurders (overheid en particulier) om van deze overgangsperiode gebruik (misbruik?) te maken.


De Landelijke Waterwoon Organisatie

De LWO behartigt de belangen van woonbootbewoners, ondersteunt haar leden, stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het wonen op het water en onderhoudt een uitgebreid netwerk om haar doelen te bereiken. De LWO doet dat samen met haar leden.

Contact

LWO Secretaris
p/a Postbus 166
6600 AD Wijchen

Bankrekeningnummer: NL62INGB0007112302

LWO-Helpdesk

Heeft u vragen of problemen: mail ons!

De LWO-Helpdesk geeft eerstelijnsadvies bij juridische en andere problemen
rond het waterwonen. Stel uw vraag via ons mailadres: owl.[antispam].@lwoorg.nl of
schriftelijk aan: Postbus 166, 6600 AD Wychen.

E-mail

Voor vragen aan het bestuur: owl.[antispam].@lwoorg.nl

Voor de ledenadministratie: nimdanedel.[antispam].@lwoorg.nl