LWO Actie ING hypotheken drijvende woning

LWO Actie ING hypotheken drijvende woning

Geplaatst op 21-05-2019  -  Categorie: _Archief

Gedupeerden bundelen krachten
Actie tegen stoppen hypotheken drijvende woningen

 

De LWO-leden met een ING-hypotheek willen actie tegen het ING-besluit om per 1 oktober te stoppen met de woonbotenhypotheek. Dit bleek tijdens de ledenvergadering op zaterdag 19 maart. Ook uit vele andere bij ons binnen gekomen reacties van niet-leden die op het water wonen met een ING-hypotheek, blijkt er een grote behoefte om de ING handel en wandel aan de kaak te stellen. De ING staakt de verstrekking van nieuwe hypotheken voor drijvende woningen, ook verhoging van de bestaande hypotheek vanwege vervanging of verbouwing van drijvende woningen is dan niet meer mogelijk.

De ING zegt dat er tot 1 oktober watervilla-hypotheken worden verstrekt, maar ‘de markt’ heeft andere ervaringen. Volgens makelaars zijn de gevolgen nu al merkbaar. Financieringseisen worden verzwaard en dat komt dus in feite op hetzelfde neer: geen hypotheek. Deze geluiden worden ook gehoord bij verkopers en kopers van een drijvende woning die de transactie zien afketsen. Kopers willen wel –heel graag zelfs- op het water wonen, maar krijgen hun hypotheek niet rond. Anderen haken af vanwege onzekerheid over toekomstige verkoopbaarheid van hun drijvende woning nu de ING wegvalt.

Maandag 21 maart kwamen scheepsmakelaars, arkenbouwers en juristen bijeen om met de LWO te overleggen over de gevolgen en mogelijke acties. De juristen hebben uitgelegd dat de ING in ieder geval naar de bestaande klanten een zorgplicht heeft en dat de bank moet meewerken aan het beperken van de schade voor de bestaande klanten.

Hoe nu verder? Enkele leden hebben het LWO-bestuur gewezen op de mogelijkheid een speciale stichting op te richten door en voor de ING-hypotheekhouders. Alle belanghebbenden leggen een bedrag in waarmee de stichting aan het werk kan. De ING heeft naar verluidt zo’n 5500 watervilla-hypotheken uitstaan met een totaal vermogen tussen de 800 miljoen en 1 miljard euro. Jaarlijks werden zo’n 100 nieuwe hypotheken afgesloten. Alle ING-klanten met een watervilla-hypotheek vormen tezamen dus een behoorlijk machtsblok.

Samen met de LWO wordt onderzocht hoe de stichting vorm kan worden gegeven.

Belangstellende waterbewoners met een ING-hypotheek kunnen zich in ieder geval al melden, zodat zij persoonlijk op de hoogte worden gehouden. Stuur een mail met naam, adres en telefoonnummer naar de initiatiefnemers voor de stichting ‘Drijvende Woning Hypotheek’: stichtingdwh@gmail.com


De Landelijke Waterwoon Organisatie

De LWO behartigt de belangen van woonbootbewoners, ondersteunt haar leden, stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het wonen op het water en onderhoudt een uitgebreid netwerk om haar doelen te bereiken. De LWO doet dat samen met haar leden.

Contact

LWO Secretaris
p/a Postbus 166
6600 AD Wijchen

Bankrekeningnummer: NL62INGB0007112302

LWO-Helpdesk

Heeft u vragen of problemen: mail ons!

De LWO-Helpdesk geeft eerstelijnsadvies bij juridische en andere problemen
rond het waterwonen. Stel uw vraag via ons mailadres: owl.[antispam].@lwoorg.nl of
schriftelijk aan: Postbus 166, 6600 AD Wychen.

E-mail

Voor vragen aan het bestuur: owl.[antispam].@lwoorg.nl

Voor de ledenadministratie: nimdanedel.[antispam].@lwoorg.nl