Rabobank en rente opslag

Rabobank en rente opslag

Geplaatst op 21-05-2019  -  Categorie: _Archief

De LWO krijgt regelmatig vragen over de 0,8% rente opslag die de Rabobank rekent voor woonboothypotheken. De indruk bestaat dat de Rabobank misbruik maakt van de monopoliepositie die de Rabobank op dit moment heeft.


De LWO heeft hierover met de Rabobank gesproken. Wanneer de hypotheken voor drijvende woningen als een aparte categorie worden bekeken, zijn er inderdaad verschillen met hypotheken voor ‘normale’ woningen. Vooraf is extra onderzoek nodig naar met name de ligplaats situatie. Bij een woonboot hoort nu eenmaal een ligplaats. De zekerheid dat deze ligplaats ook in de toekomst beschikbaar blijft, is voor de hypotheekverstrekker van veel belang. Dit onderzoek past niet in een standaard vragenlijstje op internet. Meer tijd en meer mankracht betekenen hogere kosten. Het is niet onredelijk dat de bank dergelijke kosten in rekening brengt bij de klant.


Met hypotheken voor woonboten gaat niet vaker iets mis dan met hypotheken voor huizen aan de wal. Komt het echter tot gedwongen verkoop dan is de strop voor de hypotheekverstrekker gemiddeld wel groter dan bij gedwongen verkoop van een huis. Extra risico dekt de bank door een hogere rente. Of deze opslag 0,8% moet zijn, dat kan de LWO niet beoordelen. Andere partijen die thuis zijn in de wereld van hypotheken vinden deze opslag fors.

De LWO kijkt er op dit moment zo tegenaan:
– Een kleine rente opslag is wel te verdedigen in verband met extra risico.

Voor een woonboothypotheek worden wat extra kosten gemaakt die eventueel in iets hogere afsluitkosten kunnen worden verwerkt. Een hogere rente is hiervoor een oneigenlijk middel.
De bank kan zelf het rentepercentage bepalen; de ‘markt’ straft een te hoog percentage af.
Voor woonboothypotheken is er op dit moment geen markt; het is voor de klant dus slikken of stikken.
– Oplossing: zorgen dat er meer aanbieders komen.

De LWO is hier druk mee bezig, echter nog zonder concreet resultaat.
De neiging ‘er tegenin te gaan’ is begrijpelijk. Veel mogelijkheden anders dan een proteststem zijn er echter niet.
De LWO is terughoudend in hardere acties richting de Rabobank, omdat de Rabobank feitelijk de enige aanbieder is van woonboothypotheken. Ook de Rabobank kan besluiten om met deze hypotheekvorm te stoppen (om misverstanden te vermijden: de Rabobank heeft ons verzekerd door te gaan met hypotheken voor woonboten).

Er zijn enkele initiatieven buiten de reguliere financiers om. Het betreft kapitaalkrachtige partijen die voor een deel van hun geld wat meer rendement zoeken zonder veel risico. In de markt wordt de 0,8% rente opslag die de Rabobank rekent voor de financiering van woonboten, ruim genoeg geacht om iets extra risico op deze hypotheken op te vangen. Er is dus ruimte tussen 0% en 0,8% opslag en daarmee voor een concurrerend aanbod. Het moet nog blijken of deze initiatieven ook daadwerkelijk tot een aanbod gaan leiden.


De Landelijke Waterwoon Organisatie

De LWO behartigt de belangen van woonbootbewoners, ondersteunt haar leden, stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het wonen op het water en onderhoudt een uitgebreid netwerk om haar doelen te bereiken. De LWO doet dat samen met haar leden.

Contact

LWO Secretaris
p/a Postbus 166
6600 AD Wijchen

Bankrekeningnummer: NL62INGB0007112302

LWO-Helpdesk

Heeft u vragen of problemen: mail ons!

De LWO-Helpdesk geeft eerstelijnsadvies bij juridische en andere problemen
rond het waterwonen. Stel uw vraag via ons mailadres: owl.[antispam].@lwoorg.nl of
schriftelijk aan: Postbus 166, 6600 AD Wychen.

E-mail

Voor vragen aan het bestuur: owl.[antispam].@lwoorg.nl

Voor de ledenadministratie: nimdanedel.[antispam].@lwoorg.nl