Voorkom schade bij het slepen

Voorkom schade bij het slepen

Geplaatst op 21-05-2019  -  Categorie: _Archief

De laatste tijd was het meerdere keren in het nieuws. Woonschepen die zinken of flinke schade oplopen tijdens het slepen.

Deskundige sleepbedrijven zullen er natuurlijk alles aan doen om uw woonschip te beschermen, maar kijk zelf ook mee als uw woonschip gesleept wordt. Waar kunt u op letten? DOV vroeg het de experts. Onafhankelijk scheepsexpert Ydo Heijsman en schade-expert Leo Breedvelt geven 10 tips.

Let erop of de uitwatering voldoende is.
Laat u uw betonnen woonschip slepen? Dan is een uitwatering van minimaal 75 centimeter aan te raden.

Scherm alle ramen (bij de waterlijn) af met houten platen.

Dicht eventuele standpijpen in het casco af.

Zorg voor een goed werkende generatorset met klokpompen. Mocht er water uw woonschip instromen, kan er direct worden gepompt.

Bescherm de trekzijde van uw woonschip tegen schroefwater van de sleepboot. Deze zijde moet 100% waterdicht zijn. Wordt het woonschip geduwd? Zorg dan ook voor een goede afdichting van de voorzijde.

Verdeel de krachten op het casco zodanig dat dit niet stuk gedrukt of getrokken wordt bij slepen of duwen. Zorg dat uw woonschip stabiel is (met hoge opbouw). Dit voorkomt scheefzakken of zelfs zinken als er water in uw woonschip komt.

Zorg voor een goede voorbereiding: wat is de meest geschikte route? En breng in kaart: brughoogtes, vaardiepte, breedte doorvaart, beweegbare bruggen, openingstijden bruggen en stremmingen.

Houd vóór de sleep de weersvoorspellingen in de gaten. En waait of regent het hard op de dag zelf? Sta erop dat het transport een andere dag wordt uitgevoerd.

Overleg met het sleepbedrijf: hoe zit het met de aansprakelijkheid bij schade. En gebruiken we één of meerdere sleepboten?

En tot slot: zorg voor mensen met ervaring ter assistentie.

Verzekering van het transport.
Laat u uw woonschip slepen? Bij DOV is het transport van uw woonschip – onder voorwaarden – meeverzekerd. Mocht het vervolgens schade oplopen, wordt dit door ons vergoed. Oók als uw schip zinkt of total loss raakt.

Meer tips en de voorwaarden? Kijk op www.dov-verzekeringen.nl

of neem contact op met DOV Scheepsverzekeringen. Telefoon: (050) 318 02 48 – E-mail: ofni.[antispam].@dov-verzekeringen.nl


De Landelijke Waterwoon Organisatie

De LWO behartigt de belangen van woonbootbewoners, ondersteunt haar leden, stimuleert activiteiten die van belang zijn voor het wonen op het water en onderhoudt een uitgebreid netwerk om haar doelen te bereiken. De LWO doet dat samen met haar leden.

Contact

LWO Secretaris
p/a Postbus 166
6600 AD Wijchen

Bankrekeningnummer: NL62INGB0007112302

LWO-Helpdesk

Heeft u vragen of problemen: mail ons!

De LWO-Helpdesk geeft eerstelijnsadvies bij juridische en andere problemen
rond het waterwonen. Stel uw vraag via ons mailadres: owl.[antispam].@lwoorg.nl of
schriftelijk aan: Postbus 166, 6600 AD Wychen.

E-mail

Voor vragen aan het bestuur: owl.[antispam].@lwoorg.nl

Voor de ledenadministratie: nimdanedel.[antispam].@lwoorg.nl